Home
Index
Updates 2ev
Updates 1ev
Pianostudio/Lessen
Peter van Korlaar
Pianoinstituut
10e F.Liszt Concours
Franz Liszt Concours
Lisztjubconcert 2011
Franz Liszt Kring
Liszt in Zaltbommel
Liszt aan de Waal
Componisten
Concerten-recensies
CD besprekingen
Nikola Meeuwsen-KbdP
14e KbdP Den Bosch 1
13e KbdP Den Bosch
Guldenberg Klassiek
12e KbdP Den Bosch
Finale 07-06-2015
Nesterenko&Vasheruk
Sophiko Simsive
Christian Sanders
Dimitrov & Boelee
Vught Klassiek 2017
Vught Klassiek 2016
Vught Klassiek 2015
Vught Klassiek 2014
11e KbdP Den Bosch
10e KbdP Den Bosch
9e KbdP Den Bosch
8e KbdP Finale 2011
7e KbdP Finale 2010
7e KbdP Olga Kozlova
5e KbdP 2008
Huisconcerten
Gastenboek
Links
Sitemap

 Sophiko Simsive,  een begenadigd en groot pianotalent

 

door Peter van Korlaar

  

 


Gehoord en gezien in 's-Hertogenbosch

 • 12e Koffie bij de Piano, zondag 1 februari 2015
 • Sophiko Simsive, piano (Georgië, 1991)
 • Youngjae Kim in het voorprogramma
 • Christian Sanders, presentatie

Voorprogramma:

 • Sergeï Rachmaninoff
  • Préludes op. 3-2 in c; op. 23-4in D; op. 23-5 in g

 

Hoofdprogramma:

 • Johann Sebastian Bach
  • Toccata uit 6e Partita
 • Alexander Skrjabin
  • 2e Pianosonate
 • Gija Knacheli: In Stead of Tango
 • Ludwig van Beethoven: Klaviersonate nr. 17 in d, op. 31-2 (Der Sturm)
 • Franz Liszt: Mephisto Walzer nr. 1 (Der Tanz in der Dorfschenke - S110)

Als je 14 jaar oud bent, en je hebt pianoles van de (inmiddels legendarische) grootmeester Jan Wijn, dan heb je al wat in je mars. En dat bewees de jonge pianist Youngjae Kim vandaag opnieuw met drie bekende préludes van Sergeï Rachmaninoff. Hij speelde achtereenvolgens de Préludes op. 3-2 in cis; op. 23-4 in D en op. 23-5 in g.

Alle Préludes speelde hij zeer behoorlijk, technisch gaat er al heel veel goed. Prélude op. 3-2 in cis mag nog wat meer diepgang krijgen, de zinnen iets meer uit laten 'ademen' zou al veel helpen. Heel muzikaal was Prélude op. 23-5 in D, met een mooie opbouw in spanning. Eerder speelde Youngjae Kim al op 5 januari 2014. Kijk op:

http://www.pianoinstituut.nl/anastasia-kozhushko.html

 

   

 

 

 

 

   

 

 

 

Hierna was het de beurt aan de jonge, uit Georgië afkomstige Sophiko Simsive. Ze was drie jaar oud toen ze haar 1e lessen kreeg van haar moeder, een pianodocente in Tbilisi. In 2003, ze was toen elf jaar oud, speelde Sophiko met het studentenorkest van Georgië het 2e Pianoconcert van Beethoven in Bonn (Duitsland) In datzelfde jaar werd ze door dirigent Lev Markiz ontdekt, en met diens hulp, werd Sophiko in 2007, als jongste student ooit toegelaten aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. In 2004 speelde Sophiko als twaalfjarige pianiste een recital in het Kremlin te Moskou. In hetzelfde jaar speelde Sophiko in Nederland Mozart's 'Jeunehomme' Pianoconcert met I Virtuosi Italiani o.l.v. dirigent Lev Markiz. En nog een wapenfeit, in het 1e jaar dat Sophiko in Amsterdam aan het Conservatorium studeerde won zij ook nog eens de 1e prijs in de hoogste categorie van het Prinses Christina Concours. Inmiddels is Sophiko afgestudeerd aan het Sweelinck Conservatorium. Nu studeert ze verder in Berlijn, bij de Franse Pianist Jacques Rouvier.

 

   

 

 

 

 

   

 

 

 

Sophiko begon haar optreden met de Toccata uit Bach's 6e Partita (BWV 830)  Ze speede deze Toccata erg helder, met een mooie toonvorming en zeer doordacht. Daarna stond de 2e Sonate op. 19 in gis van Alexander Skrjabin op het programma. De Sonates van Skrjabin zijn niet gemakkelijk, ook niet deze 2e (misschien wat romantisch getinte) Sonate. Ook deze Sonate speelt Sophiko met groot inlevingsvermogen. Met een breed scala aan uitdrukkingsmiddelen schildert ze hier met 'kleuren', maar haar toonvorming blijft evenwel altijd helder, zonder ergens in bombasterij te vervallen. Het heldere parlando-achtige spel blijft behouden, ook in het nu volgende razendsnelle 2e gedeelte 'Presto'. Hier schiet Sophiko de pianoloopjes als een snoer parels de zaal in, allemaal raak!

 

   

 

 

 

   

 

 

 

Bij KbdP is ook een verplichte rubriek 'eigentijds'. Hier moeten de pianisten een modern werk spelen, afkomstig uit de 20e - of 21 eeuw.  Sophiko Simsive koos hier voor de (bij ons totaal - ) onbekende Georgische componist  Gija Knacheli. Hij componeerde in 2007 een pianowerk met de titel: 'In Stead of Tango'. Ook hier demonstreerde Sophiko weer veel muzikale middelen om tot een verrassend resultaat te komen. Enkele trefwoorden: bizar, rake dissonanten, bouwt veel spanning op, Georgische volksdans....enz. Eindresultaat: verbluffend!

 

   

 

 

 

In de pauze ontvouwde zich een gezellige dialoog met presentator Christian Sanders. Hij was tijdens de 1e KbdP op 4 januari jl nog de uitvoerende pianist, en mocht nu eens ervaren hoe het voelde om 'aan de andere kant op het podium' te staan.

Na de pauze speelde Sophiko de 17e Pianosonate op. 31-2 van Ludwig van Beethoven, bijgenaamd 'Der Sturm'.  Ook hier demonstreert Sophiko weer mooi, dramatisch en doorleefd pianospel.Het 3e deel (Allegretto) wordt door haar minder snel ingezet, dan doorgaans gebruikelijk is. De pianiste houdt het tempo ook strak vast. Ietsje meer snelheid zou dit deel dan wel weer meer elasticiteit geven. De 1e Mephistowals (Der Tanz in der Dorfschenke) vormt het laatste onderdeel van haar programma. Dit grootse werk van Liszt speelde ze ook in de kwartfinale van het 10e Franz Lisztconcours op donderdag 29-10-2014. Sophiko speelt deze duivelse dans heel spannend, ze houdt met name in het middengedeelte de spanning uitstekend vast. Er wordt nagenoeg niet gehoest in de zaal, en dat is een graadmeter...waarna Sophiko Simsive de duivelsdans alsnog een verpletterend einde bezorgt! Als toegift volgt nog het mooie Petrarcasonnet nr. 123 (S161-6)

 

 

   

 

 

 

 

   

 

 

 

 • Video van Sophiko Simsive op You Tube van het 10e Internationaal Franz Liszt Concours
 • Alle uitslagen:

 

uitmuntend %

zeer goed %

goed %

matig %

slecht %

Pianist

78

22

 

 

 

Presentatie

18

36

38

7

2

Even eigentijds

41

39

20

 

 

 • Alle teksten en foto's © Peter van Korlaar
 • 1e aanmaak webpagina: 01-02-2015

 

 

Stichting Pianoinstituut | pianoinstituut@planet.nl

UA-37785092-1