Home
Index
Updates 2ev
Updates 1ev
Pianostudio/Lessen
Peter van Korlaar
Pianoinstituut
10e F.Liszt Concours
Franz Liszt Concours
Lisztjubconcert 2011
Franz Liszt Kring
Liszt in Zaltbommel
Liszt aan de Waal
Componisten
Concerten-recensies
CD besprekingen
CD Camiel Boomsma
CD Jószef Balog
CD Albert Brussee
CD Frederic Voorn
CD Willeke Smits
CD Jeugdkoor Senta
Nikola Meeuwsen-KbdP
14e KbdP Den Bosch 1
13e KbdP Den Bosch
Guldenberg Klassiek
12e KbdP Den Bosch
Vught Klassiek 2017
Vught Klassiek 2016
Vught Klassiek 2015
Vught Klassiek 2014
11e KbdP Den Bosch
10e KbdP Den Bosch
9e KbdP Den Bosch
8e KbdP Finale 2011
7e KbdP Finale 2010
7e KbdP Olga Kozlova
5e KbdP 2008
Huisconcerten
Gastenboek
Links
Sitemap
 

 

 

      CD Music Box

   Warm aanbevolen!

 

     CD bespreking

 

 

  CD:                Music Box

  Pianist:          Frederic Voorn

  Label:            EZRA CLASSICS

                        EC 031101

 Te bestellen bij:  

  Frederic Voorn

  Prijs:  € 13,50 (incl. verzendkosten)

 

 

 

Een verrassende CD met tal van muzikale juweeltjes, soms bekend maar vaker onbekend repertoire uit driehonderd jaar klaviermuziek. Deze titel verwijst naar het eerste nummer ‘Ou l’on entend une vieille boite à musique’, van de Franse componist Déodat de Séverac, en het is duidelijk dat het hier om een oud muziekdoosje, of zo men wil, een oud speeldoosje gaat. 22 speelstukken van 15 componisten: Bach, Duphly, Beethoven, Schubert, Liszt, Chopin, Brahms, Smetana, Satie, Debussy, Prokoffieff, Sjostakovitsj, Voorn en Milhaud en Séverac. 

 

Door: Peter van Korlaar

 

In deze tijd waar grote groepen luisteraars via het internet schijnbaar alles via downloaden of  via streaming op kunnen roepen, moet je van goede huize komen om in eigen beheer nog een CD uit te willen brengen. Je moet als pianist dan wel iets heel bijzonders op het zilveren schijfje willen vastleggen. Welnu dat is Frederic Voorn dan helemaal gelukt. Hij koos onbekende en bekende miniatuurtjes, variërend van een merkwaardige titel zoals het ‘Rondeau la La Pothoüin’ uit 1768 van de Franse componist Jacques Duphly (1715 - 1789), nog duidelijk gecomponeerd voor het klavecimbel met aan de andere kant een Sarabande uit 2005, van de componist Frederic Voorn. Een intiem speelstukje deze eigentijdse Sarabande, zeer geschikt voor de gemiddelde pianoamateur,  maar dat geldt dan evenzeer voor de meeste stukken op deze CD.

 

Verrassend bekend klinken dan weer  Chopin’s  Nocturne in c uit 1837, maar pas in 1938 postuum gepubliceerd en Valse La plus que lente uit 1910  van Claude Debussy. En waarschijnlijk is een van de allerlaatste pianowerken van Erik Satie, zijn Nocturne uit  1919, dan weer iets minder bekend en dat geldt dan ook voor de Polka in g uit 1855 van Bedrich Smetana. Van Sergeï Prokoffieff werden drie Visions Fugitives (1-6-10) vastgelegd en ‘Lily, Dance of the Maidens’ uit het ballet Romeo & Julia. Dmitri Shostakovich, tijdgenoot van Sergeï Prokoffieff componeerde in de winter van 1932 - 1933 ook Preludes op. 34 (in alle toonsoorten)  waarvan er drie door Frederic Voorn werden vastgelegd. De CD eindigt met een jazz-achtige Romance uit 1922 van de Franse componist Darius Milhaud.

 

Alle pianowerken op deze CD zijn op een prettige manier ingespeeld en opgenomen.

De coverfoto oogt fris met een oerhollandse pianokoe in een groene wei; het boekje is goed leesbaar en informatief De opnames werden gemaakt op een KAWAI vleugel in februari en september 2012 bij Bobsound Almere.

 

 

 

 

 

 

 

     Frederic Voorn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frederic Voorn is op verschillende muzikale gebieden actief. Hij is pianist en componist en maakt iedere zaterdag op Radio 4 het goed beluisterde programma Pianistenuur, dat vanaf 2012 gepresenteerd wordt door Paul Witteman.

 

Frederic Voorn dirigeert drie koren, schrijft artikelen voor diverse bladen, ondermeer in Piano Wereld en Akkoord Magazine en is bezig met een boek over de geschiedenis van piano’s en pianisten. Als pianist heeft Frederic Voorn veel concerten gegeven. Hij was prijswinnaar van het Frank Martin Concours en werd door diverse internationale festivals uitgenodigd. In 1996 verscheen een CD met sonates van Domenico Scarlatti. Hij maakte concertreizen naar verschillende landen (Zwitserland, Amerika, België, Rusland, Spanje, Engeland) en gaf concerten in belangrijke zalen zoals het Concertgebouw in Amsterdam en de Tonhalle in Zürich. Als programmamaker bij de radio is Frederic Voorn sinds 1997 actief. Naast Pianistenuur, dat al vanaf 2001 iedere zaterdag door de VARA wordt uitgezonden,  maakt hij ook nog programma’s voor de NTR, zoals de ZaterdagMatinee en De Bedding en voor de VPRO, Het Middagconcert .

 

 

Vanaf 1 februari 2013 is Frederic Voorn toegetreden tot het bestuur van de

Nederlandse Franz Lisztkring, als 1e secretaris.

 

Warm aanbevolen deze CD, te bestellen bij Frederic Voorn, zie boven.

 

 

 

 

Stichting Pianoinstituut | pianoinstituut@planet.nl

UA-37785092-1