Home
Index
Updates 2ev
Updates 1ev
Pianostudio/Lessen
Peter van Korlaar
Pianoinstituut
10e F.Liszt Concours
Franz Liszt Concours
9e Concours 2011
9e Lisztconc. H1-2
9e Lisztconc. H3-4
9e Lisztconc. H5-6-7
9e Lisztconc H8-9-10
9e Lisztconc H11-15
8e Concours 2008 H1
Lisztjubconcert 2011
Franz Liszt Kring
Liszt in Zaltbommel
Liszt aan de Waal
Componisten
Concerten-recensies
CD besprekingen
Nikola Meeuwsen-KbdP
14e KbdP Den Bosch 1
13e KbdP Den Bosch
Guldenberg Klassiek
12e KbdP Den Bosch
Vught Klassiek 2017
Vught Klassiek 2016
Vught Klassiek 2015
Vught Klassiek 2014
11e KbdP Den Bosch
10e KbdP Den Bosch
9e KbdP Den Bosch
8e KbdP Finale 2011
7e KbdP Finale 2010
7e KbdP Olga Kozlova
5e KbdP 2008
Huisconcerten
Gastenboek
Links
Sitemap

 

Hoofdstuk 1. Het Kroonjaar 2011

Dit jaar was in meerdere opzichten gedenkwaardig; niet alleen vieren we op 22 oktober de tweehonderdste geboortedag van Franz Liszt, maar ook was het 25 jaar geleden dat in Utrecht het 1e Internationale Franz Liszt Pianoconcours, het daglicht zag. Het ‘zilveren’ jubileum van het Franz Liszt Concours werd uitstekend beschreven in een nieuwe publicatie van Mathieu Heinrichs, voormalig directeur van Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht. In zijn jubileumboek met de pakkende titel, ‘Liszt en alleen Liszt’, gaat Heinrichs uitvoerig in op de ontstaansgeschiedenis van het concours. De basis tot een in Nederland te organiseren Internationaal Franz Liszt Concours werd al gelegd in 1979 tijdens een bestuursvergadering van de toen net opgerichte Franz Liszt Kring. Het waren het toenmalige bestuurslid Koos Groen, die samen met de, inmiddels overleden EPTA-secretaris Henk de By, het idee lieten rijpen voor een pianoconcours met alleen de muziek van Franz Liszt. Samen met de neef van Henk de By, mr. Eugène de By, als financieel expert aangezocht, en de toenmalige directeur van Muziekcentrum Vredenburg, Henk Smids, ging men aan de slag. Op 12 april 1984 werd de oprichtingsakte gepasseerd van de Stichting Lisztconcours 1986. Mr. J.E. Goldhoorn, notaris in Loenen aan de Vecht rekende een bedrag van 700 oude Nederlandse guldens voor de inschrijving in het stichtingenregister en alle overige administratieve handelingen tezamen. Kennelijk lag in de naam van de nog prille stichting al besloten dat in 1986 het 1e Franz Liszt Pianoconcours van start zou gaan. En dat jaar 1986 bleek niet geheel toevallig gekozen, het 1e Franz Liszt Pianoconcours ging in Utrecht van start met 36 deelnemers. Want 175 jaar nadat Liszt werd geboren in Raiding was het in 1986 ook eens 100 jaar geleden dat hij in Bayreuth overleed.

 

In 1986 was het dus zover; Martyn van den Hoek mocht zich 1e prijswinnaar noemen en was daarmee een bedrag van 20.000 oude Nederlandse guldens rijker en een gloednieuwe Philips CD-speler. Het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours geldt nu als een van de grote internationale pianoconcoursen. Met het Chopinconcours van Warschau is het de belangrijkste “pianowedstrijd” die aansluitend aan één componist is gewijd. Het concours viel meteen in goede aarde bij zowel concertpubliek als muziekpers. Ook in de daaropvolgende jaren werd duidelijk dat er geen weg meer terug was: het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours was hard op weg om zijn plaats te veroveren in het circuit van de grote internationale pianoconcoursen.

 

 

   

Martyn van den Hoek

 

Michael Lewin

 

Hoofdstuk 2. De internationale voorselectie

Evenals bij het vorige concours in 2009 waren er in het najaar van 2010 weer Internationale selectieronden geweest in Shanghai; Utrecht; New York en nu voor het eerst ook in Moskou. Er meldden zich maar liefst 69 kandidaten aan voor deze voorselectie waarvan 68 kandidaten daadwerkelijk zouden voorspelen. De verdeling was als volgt:

  • Shanghai: 7 kandidaten, waarvan 3 kandidaten naar de kwartfinale. Onder hen bevond zich de 1e prijswinnaar, de Japanner Masataka Goto (hij was ook kandidaat voor het 7e Lisztconcours in 2005)
  • Moskou: 9 kandidaten, waarvan 5 kandidaten naar de kwartfinale.
  • Utrecht: 36 kandidaten, waarvan 11 kandidaten naar de kwartfinale. Onder hen bevond zich de 2e prijswinnares: de Russin Olga Kozlova.
  • New-York: 16 kandidaten, waarvan 5 kandidaten naar de kwartfinale. Onder hen bevond zich de 3e prijswinnaar van dit concours, de Rus Olexandr Poliykov.

De voorronde in Moskou heeft dus de meeste kwartfinalisten opgeleverd (5=56%)

In 2008 stond Moskou nog niet in het rijtje van selectiesteden.

In New-York verdubbelde het aantal selectiekandidaten van 8 (in 2008) naar 16 (in 2011)

Uiteindelijk werden 24 kandidaten geselecteerd voor de kwartfinale in Utrecht (tevens de 1e concoursronde in Utrecht); 22 kandidaten kwamen daadwerkelijk hun lotingsnummer trekken in Utrecht. Eén kandidaat (de Rus Ilya Petrov) zou zich op de dag van zijn optreden nog afmelden wegens een blessure, zodat uiteindelijk 21 kandidaten de strijd ‘met Liszt’  en met elkaar aan konden gaan.

Het is een gegeven dat we veel kandidaten zien die hun 1e auditie voor dit concours niet in het werelddeel afleggen waar ze feitelijk vandaan komen. Het zegt iets over de internationalisering van de opleidingen en het moderne internationaal georiënteerde concertbedrijf.

Zo zien we dat de Oekraïnse pianist Olexandr Poliykov, de 3e prijswinnaar, die auditie doet in New-York, al vanaf 2007 studeert bij Michael Lewin, ooit zelf de 3e prijswinnaar van het allereerste Lisztconcours in 1986. En de Russische Olga Kozlova, winnares van de 2e prijs, doet haar 1e auditie in Utrecht. Zij studeert momenteel namelijk ook aan het Prins Claus Conservatorium bij Rian de Waal ¹

 

Feit is ook dat de meeste kandidaten vaak al een enorme staat van dienst hebben.

We zagen bijvoorbeeld dat de winnaar van de 1e prijs, Masataka Goto, al in 2005 een grote concerttour maakte door Europa en op het podium stond met orkesten als het Japan Philharmonic Orchestra, de Philharmonie van Krakau en het Philharmonisch orkest van Silezië. Masataka Goto studeerde overigens alleen nog maar in Japan; tot heden kreeg hij geen les bij een der gerenommeerde Europese pianodocenten. De Russische pianiste Olga Kozlova, winnares van de 2e prijs, studeerde al in 2009 cum laude af aan het befaamde Tsjaikowski conservatorium in Moskou. Zij won meerdere Internationale prijzen, zoals de 2e prijs bij de International Pianocompetition Premio Liszt te Grottammare (Italië) en de 2e prijs bij de International Competition Premio Jaén in Spanje (2008) In 2006 won zij de 1e prijs bij het Lisztconcours van Weimar. Dit leverde haar ondermeer een tournee door Europa op met de Europese Lisztnacht. Zij stond met deze Lisztnacht al op de podia van Boedapest, Raiding, Weimar, Bayreuth en Utrecht. De 3e prijswinnaar, de Oekraïner Olexandr Poliykov, studeerde aan de Nationale Muziekacademie P.I. Tsjaikowski in Kiev, bij Tatiana Roschina. Hij won ook al vele prijzen bij diverse Internationale Pianoconcoursen, zoals bijv. de 1e prijs bij de Steinway Society Competition in Boston en de 2e prijs bij het Lisztconcours in Weimar.

 

¹  Rian de Waal is helaas overleden op 27 mei 2011

 

Rian de Waal (1958 - 2011)

 

 

Voor de hoofdstukken 3 en 4: klik hier >

 

Stichting Pianoinstituut | pianoinstituut@planet.nl

UA-37785092-1